Keresés
Keresés

Frekvenciaváltó kiválasztás alapvető szempontjai

Frekvenciaváltó kiválasztás:

A fokozatmentes fordulatszám szabályozás széles körben elterjedt eszközei a frekvenciaváltók.
Néhány pontban összeszedtük, hogy a megfelelő eszköz kiválasztásához milyen műszaki szempontokat érdemes szem előtt tartani:

1.) A frekvenciaváltót a motor névleges áramához választjuk ki! (a gyártók általában frekvenciaváltóknál is teljesítményértéket adnak meg, de érdemes meggyőződni a tervezett alkalmazásunk/motorunk névleges áramigényéről és ahhoz igazítani/választani az invertert)
2.) A betáplálás (Vin) feszültsége, illetve a motoroldal (Vout) feszültség igénye.
– tipikus lehetőségek: 1x230Vin / 3x230Vout (Ez jellemzően akkor merülhet fel, amikor a telepítés helyén csak egy fázis áll rendelkezésre. Ebben az esetben a 230/400VDY tekercselésű motort „deltába” kötve tudjuk üzemeltetni. Általában 3kW motorteljesítményig!)
– 3x400Vin / 3x400Vout de elérhető 1x230Vin / 1x230Vout is.
3.) Az igénybevétel módja: állandó vagy változó nyomatékigény, statikus vagy dinamikus terhelés.
4.) A tervezett vezérlési karakterisztika: V/f (feszültség/frekvencia) karakterisztika vagy vektor szabályozás.
5.) A tervezett vezérlés módja: analóg és digitális inputok/outputok megfelelő száma. Érdemes meggyőződni, hogy az adott eszközben rendelkezésre állnak-e.
6.) Autonóm vagy rendszerbe integrálandó hajtást kell-e megvalósítani? Utóbbi esetben fontos kiválasztási szempont az alkalmazott kommunikációs protokollhoz való illeszthetőség. (Modbus, Profinet, Ethernet, Profinet stb.)
7.) IP védettség: A legtöbb frekvenciaváltó alap IP20 védettségű (szekrénybe telepíthető) de elérhető IP55; IP65; IP66 tokozott kivitel is.
8.) Egyéb kiegészítő igények:
– szűrők szükségessége (EMI/EMC),
– fékezéshez fékcsopper és fékellenállás (Emelő üzemek esetén: lift, ferde szállítószalag.)
9.) A vezérelni kívánt motor típusa: indukciós motor (IM), állandó mágneses motor (PM), kefe nélküli egyenáramú motor (BLDC), szinkron reluktancia motor (SynRM)

10.) A szabályozással elérni kívánt felső frekvencia érték. (Ennek többnyire a motor fizikai/műszaki paraméterei szabnak határt.)

Tel:+36-1-297-3057
E-mail:motor@triodamotor.hu

Hírlevél feliratkozás

24 órás kiszállítás!

Mi megoldjuk a szállítási gondját is. Igénye szerint megszervezzük fuvart legyen az egy alkatrész vagy egy raklapos termék.

Érdeklődjön kollégáinknál.