Keresés
Keresés

Optidrive Alkalmazásokat támogató könyvtár – Optidrive E3

Invertek frekvenciaváltók

Alkalmazás AN-ODE-3-001-H

Cím A motor adattábla adatainak beállítása szabványos motorok esetében

Termék: Optidrive E3

Áttekintés:

Az Optidrive E3-at úgy tervezték, hogy a dobozból kivéve minden paraméter beállítása nélkül képes legyen egy hasonló teljesítményű motort működtetni, azonban néhány alapbeállítás módosításával javítható a teljesítmény és optimalizálható a túlterhelés elleni védelme.

Ez az alkalmazási jegyzet áttekintést nyújt az ajánlott paraméterbeállításokról és azok funkcióiról.

Motor adattábla / Adattábla adatok és alap beállítások

Minden motoron a gyártónak fel kell szerelnie egy teljesítmény- vagy névtáblát, amely a motorra vonatkozó információkat tartalmazza. Az Optidrive E3 rendelkezik olyan paraméterekkel, amelyeket a felhasználónak úgy kell beállítania, hogy megfeleljenek az ezen a táblán szereplő információknak, és ezen értékek beállítása biztosítja az optimális működési feltételeket.

Az alábbi kép egy példát mutat arra, hogy milyen információk szerepelnek egy tipikus motortáblán.

Villanymotor adattábla - minta
A kiemelt értékeket a következő paraméterekbe kell beírni.

1. P-07 paraméter : A motor névleges feszültsége

Ebbe a paraméterbe kell beírni a motor névleges feszültségét. A legtöbb ipari motor csillag/delta csatlakozással rendelkezik, hogy lehetővé tegye a különböző feszültségeken, pl. 230 vagy 400 volton való üzemelést tesz lehetővé. Az értékek egy feszültségtartományt is megadhatnak, pl. 220-240 volt, lehetővé téve, hogy ugyanaz a motor világszerte eltérő hálózati feszültséggel működjön.

A 110 voltos bemeneti tápfeszültségű változatok kivételével minden frekvenciaváltónál a kimeneti feszültség a bemeneti feszültségnek felel meg, így ha a hálózati tápfeszültség a hálózati tápellátás 400 voltos, az E3 kimeneti feszültsége is 400 voltos lesz. E3 frekvenciaváltók 230 voltos egyfázisú áramellátáshoz ellátása esetén 230 voltos háromfázisú kimenettel rendelkeznek (nem 400 voltos).

Először is győződjön meg arról, hogy a motor helyesen van-e csillag vagy delta kapcsolásban csatlakoztatva, a motor adattáblája szerint, másodszor pedig arról, hogy a a P-07-be a helyes feszültségbeállítás van beírva.

2. P-08 paraméter : Motor névleges áram

Ebbe a paraméterbe kell beírni a motor névleges áramát. Ennek az áramértéknek kell lennie, amely a használt feszültség alapján a csillag- vagy a deltakapcsolásnak felel meg.

Ez a paraméter teszi lehetővé, hogy a túlterhelésvédelem megfelelően működjön a motorral. A helyes érték beállítása esetén az Optidrive E3 folyamatosan figyeli a motoráramot, hogy megakadályozza a motor károsodását.

Ennek a paraméternek a gyári alapértelmezett értéke a frekvenciaváltó névleges áramerőssége.

3. P-09 paraméter : Motor névleges frekvenciája

Általában a legtöbb motort úgy tervezték, hogy a régiótól függően 50 vagy 60 Hz-es hálózati tápellátással működjön, és a legtöbb esetben ezt a paramétert csak ellenőrizni kell, mivel a gyári beállítás 50 vagy 60 Hz.

Egyes speciális motorok alternatív névleges frekvenciával rendelkezhetnek, és ebben az esetben ez megadható.

4. P-10 paraméter : Motor névleges fordulatszám

Ez a paraméter két funkciót biztosít.

Először is, amikor az értéket a motor névtáblájáról adjuk meg, a meghajtón belül az összes fordulatszámmal kapcsolatos paraméter Hz-ről fordulatszámra változik, pl. a P-01 maximális fordulatszám mostantól fordulatszámban jelenik meg. Így a felhasználó választhat, hogy az értékeket Hz-ben vagy fordulat/percben kívánja-e megjeleníteni, attól függően, hogy mit szeretne.

Másodszor, ez a paraméter lehetővé teszi a csúszáskompenzációt. A csúszáskompenzáció célja, hogy a motor fordulatszáma állandó maradjon, függetlenül a terhelőáram változásától. Ez olyan alkalmazásokban lehet hasznos, ahol fontos a következetes fordulatszám-szabályozás, vagy ahol alacsony fordulatszámon nagy nyomatékra van szükség. A megfelelő érték megadása itt nagymértékben javítja az indítási nyomatékot és a fordulatszám-szabályozást.

Tel:+36-1-297-3057
E-mail:motor@triodamotor.hu

Hírlevél feliratkozás

24 órás kiszállítás!

Mi megoldjuk a szállítási gondját is. Igénye szerint megszervezzük fuvart legyen az egy alkatrész vagy egy raklapos termék.

Érdeklődjön kollégáinknál.